Ads Top

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Paling Sedap

sambal tumis ikan bilis adalah resipi yang sering kita jumpai di masyarakat kita terutama dihidangkan bersama nasi lemak. semua suka dengan sambal ini. namun, tidak semua orang dapat menghasilkan sambal tumis yang sedap.

bila kita perhatikan sambal tumis ini mirip dengan sambal biasa sahaja. padahal, sebenarnya bila anda ingin menghasilkan sambal tumis ikan bilis yang sedap teknik semasa memasak mesti betul-betul.

ada 3 perkara yang mesti anda utamakan gula yang lebih, cili kisar mesti betul-betul garing, dan bawang besar mesti banyak.

untuk cara memasaknya biasa sahaja mesti dimasak lama-lama. bila sambal dimasak lama-lama boleh tahan sehingga 5 hari tanpa perlu dipanaskan.
Sambal Tumis Ikan Bilis

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Sedap

pasti anda ingin tahu bagaimana cara membuat sambal bilis yang sedap bukan? hari ini saya mahu berkongsi cara saya menghasilkan sambal bilis sedap berdasarkan pengalaman saya selama ini. jom kita tengok panduan dibawah ini.

Bahan-Bahan:
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1 keping asam/ air asam jawa
  • 1 mangkuk ikan bilis - digoreng sampai layu
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 1/2 mangkuk cili kisar atau 22 tangkai cili kering - buang biji, rebus dan kisar
  • sedikit gula merah - opsyenal
  • garam secukupnya
Bahan Kisar:
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 biji bawang besar
  • 1 biji buah keras - opsyenal
  • sedikit ikan bilis mentah
  • sedikit belacan bakar - opsyenal
Cara-Cara:

#1: pertama, panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga harum. masukan cili kisar dan tumis dengan api kecil supaya tidak hangit dan betul-betul masak.

#2: bila cili dah terbit minyak dan benar-benar masak, masukan sedikit garam dan gula untuk menggaringkan sambal dan masukan sedikit air

#3: kemudian, baru dimasukan bawang besar hiris, gula merah, gula, sedikit garam, dan asam keping.

#4: terakhir, baru masukan ikan bilis biarkan merenih lama-lama sehingga sambalnya terbit minyak dan agak pekat. bila dah masak boleh langsung dihidangkan.
Nota: anda boleh menggunakan cili merah hidup sebagai pengganti cili kering. tai tidak perlu ditumis lama dan berwarna lebih  cantik dan sedap.
sambal tumis ikan bilis mempunyai banyak versi. namun, semua versi pasti sedap bila dimasak betul-betul.
Baca Juga:
resepi ikan siakap stim limau
resepi ikan kembung masak kicap
resepi ikan siakap goreng 3 rasa
sampai jumpa di artikel seterusnya ya, terima kasih.

kredit : http://aziejaya.blogspot.co.id/2015/07/sambal-tumis-ikan-bilis-azie-kitchen.html

No comments:

Powered by Blogger.