Resepi Ayam Masak Merah Paling Simple dan Sedap
resepi ayam masak merah memang sedap bila dihidangkan dihari istimewa seperti saat juadah berbuka puasa atau kenduri.
bahan-bahan yang digunakan untuk memasak ayam merah pun sangat simple ada sesetengah resepi dan tomato puree yang agak mahal. ayam masak merah adalah makanan kegemaran saya dan setiap berbuka puasa saya selalu memasaknya.
sebenarnya resipi ayam masak merah ini diambil dari rakan saya yang kebetulan pintar sekali memasak. semua masakan dia boleh masak dan saya sendiri banyak belajar daripada dia.
kemarin saya juga telah menulis resipi kari ayam tanpa santan yang boleh anda baca bila berminat. dan resepi ini disalin dah lama. namun, pada hari ini baru ada kesempatan mencuba sendiri.
pasti anda ingin tahu juga kan, jom kita tengok resepi dibawah ini
Bahan-Bahan
#1: panaskan minyak dalam kuali. selepas itu tumis bahan hirisan sampai layu da harum. kemudian masukan bahan kisar dan gaul rata.
#2: masukan sos cili dan cili kering yang dikisar tadi dan tumis sebentar sampai pecah minyak.
#3: selepas tu bila sudah pecah minyak masukan ayam yang digoreng separuh masak tadi. kacau rata dan biarkan seketika.
#4: masukan air mengikut sesuai selera dan masukan santan untuk memekatkan. selepas itu masukan garam dan tomato.
#5: masak kembali sampai pecah minyak dan bila ingin rasa yang lebih sedap boleh masukan sedikit gula. bila warna sudah cukup cantik dan rasa dah sebati. bolehlah tutup api.
#6: angkat dan hidangkan bersama nasi minyak, nasi tomato, dan nasi briyani. Mmmmmm Sedaaaaaapp.
resepi ayam masak merah ini saya perhatikan tidak menggunakan gula. tapi saya menambah gula bagi melengkapkan rasanya mengikuti cita rasa kami.
bahan-bahan yang digunakan untuk memasak ayam merah pun sangat simple ada sesetengah resepi dan tomato puree yang agak mahal. ayam masak merah adalah makanan kegemaran saya dan setiap berbuka puasa saya selalu memasaknya.
sebenarnya resipi ayam masak merah ini diambil dari rakan saya yang kebetulan pintar sekali memasak. semua masakan dia boleh masak dan saya sendiri banyak belajar daripada dia.
Resepi Ayam Masak Merah
kemarin saya juga telah menulis resipi kari ayam tanpa santan yang boleh anda baca bila berminat. dan resepi ini disalin dah lama. namun, pada hari ini baru ada kesempatan mencuba sendiri.
pasti anda ingin tahu juga kan, jom kita tengok resepi dibawah ini
Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam - lumur kunyit dan garam dan goreng separuh masak
- 3 biji tomato belah 4
- 2 sudu besar sos cili
- 2 kuntum bunga lawang
- 60 ml santan
- 1 batang kulit kayu manis
- 250 ml air
- gula secukup rasa
- garam secukup rasa
- kacang peas - opsyenal
- minyak untuk menumis
- 5 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang besar
- 2 cm halian - dihiris jadi 3 keping
Bahan dikisar Halus
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 20 tangkai cili kering - direbus sebentar kemudian dikisar
- 4 biji bawang besar
- 2 cm halia
Cara Memasak Ayam Merah Sedap
#1: panaskan minyak dalam kuali. selepas itu tumis bahan hirisan sampai layu da harum. kemudian masukan bahan kisar dan gaul rata.
#2: masukan sos cili dan cili kering yang dikisar tadi dan tumis sebentar sampai pecah minyak.
#3: selepas tu bila sudah pecah minyak masukan ayam yang digoreng separuh masak tadi. kacau rata dan biarkan seketika.
#4: masukan air mengikut sesuai selera dan masukan santan untuk memekatkan. selepas itu masukan garam dan tomato.
#5: masak kembali sampai pecah minyak dan bila ingin rasa yang lebih sedap boleh masukan sedikit gula. bila warna sudah cukup cantik dan rasa dah sebati. bolehlah tutup api.
#6: angkat dan hidangkan bersama nasi minyak, nasi tomato, dan nasi briyani. Mmmmmm Sedaaaaaapp.
resepi ayam masak merah ini saya perhatikan tidak menggunakan gula. tapi saya menambah gula bagi melengkapkan rasanya mengikuti cita rasa kami.
Baca Juga:sampai jumpa di artikel selanjutnya ya, terima kasih.
resepi ayam goreng kunyit simple
resepi nasi ayam penyet
No comments: