Resepi Ikan Bakar Portugis Mid Valley
resep ikan bakar portugis - halo semua hari ini saya sedang pusing kerana tak ada idea menulis dan beruntungnya saya ingat ketika pernah makan di Food Court Mid Valley.
ikan bakar satu ini sangat istimewa kerana memakai aluminium foil untuk tempat menyimpanya dan ikan yang disajikan dengan cara dibakar boleh memberikan cita rasa berbeza. banyak orang suka dengan ikan bakar portugis dan mungkin anda juga salah satu orang yang suka.
ikan bakar satu ini sangat istimewa kerana memakai aluminium foil untuk tempat menyimpanya dan ikan yang disajikan dengan cara dibakar boleh memberikan cita rasa berbeza. banyak orang suka dengan ikan bakar portugis dan mungkin anda juga salah satu orang yang suka.
biasanya yang membuat berbeza adalah jenis ikan yang digunakan serta rempah rahsianya. pasti anda ingin tahu rempah rahsia yang saya gunakan untuk membuat resipi ikan bakar portugis di rumah bukan.
ayo silahkan simak penjelasanya berikut ini
Bahan-bahan:
oke, sekarang bagaimana cara membuatnya? simak dibawah iniayo silahkan simak penjelasanya berikut ini
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan (boleh ikan kembong, pari, bawal, siakap)
- 6 biji bawang merah (dikisar)
- 1 batang serai (dikisar)
- 1 sudu kecil penuh garam
- 3 daun limau purut (hiris)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 sudu besar penuh gula
- 2 buah keras (dikisar)
- 3 sudu makan minyak bawang putih
- sedikit lengkuas
- 3 sudu besar cili kering (dikisar)
- alumunium foil
Cara Membuatnya:
#1: pertama, buat minyak bawang putih. ambil bawang putih kemudian basuh sampai bersih dan tumbuk dengan kulit-kulitnya sampai halus. panaskan 1/2 cawan minyak, tumis bawang putih tadi hingga garing. sejukan
#2: blend bawang putih, serai, buah keras, bawang merah, lengkuas, cili blend
#3: tumis semua bahan blend tadi sampai masak. kemudian masukan gula dan garam
#4: letakan ikan di atas alumunium foil dan jika anda ingin rasa yang lebih sedap boleh lapik ikan itu dengan daun pisang.
#5: tuangkan minyak blend dan minyak bawang putih lepas tu taburkan daun limau purut
#6: lipat alumunium foil dan bakar dalam oven atau cara di atas api seperti BBQ selama 5 menit atau sampai kira-kira dah masak.
bagaimana mudah kan membuat ikan bakar portugis?
Baca juga : Resepi ikan bakar berempah nikmatselalu layari blog blogopsi.com kerana saya akan terus menulis resepi nikmat untuk anda semua
No comments: