Ads Top

Resepi Ayam Percik Kelantan Original Paling Mudah

Ayam Percik Kelantan memang punya reputasinya yang tersendiri kerana berbeza daripada negeri lain. rasa makanan ini pula sangat lazat dan menyelerakan. biasanya resepi ayam percik kelantan disediakan kepada mereka-mereka yang mempunyai kedudukan tertinggi dalam masyarakat.

ayam percik kelantan terdapat 2 jenis ada yang berwarna merah dan ada yang berwarna putih dan jika sukakan rasa pedas sediakan lah ayam percik berwarna merah.

cara penyediaan makanan ini yang sebenarnya ialah diperap selama beberapa minit kemudian dibakar. tetapi sekarang ayam percik sudah mempunyai banyak versi.
Resepi Ayam Percik Kelantan

Resepi Ayam Percik Kelantan


kebiasanya para bonda menyediakan ayam percik putih kepada kanak-kanak kerana rasanya yang tidak pedas. selain dengan nasi putih dan nasi kerabu makanan ini sedap juga bila dimakan bersama-sama pulut kuning.

artikel berkaitan lainya:



jom kita tengok resepi dibawah

Bahan-Bahan

  • 1 ekor ayam - dipotong 4 bahagian
Bahan Perap
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • garam secukup rasa
Bahan Kuah
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 - 6 tangkai cili kering
  • 2 pek santan pekat
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • 1/4 keping asam keping - letak sekejap sahaja dan dikeluarkan takut terlebih masam
Cara Penyediaan
Resepi Ayam Percik Kelantan

#1: kisar bahan perap tadi sehingga kemudian perap ayam pada bahan tersebut selama 30 minit. selepas tu bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.

#2: sementara ayam dibakar siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi kemudian masak di dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. dan bila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa. silahkan diangkat.

#3: kemudian bila ayam sudah nampak garing lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika. agar bumbu kuah meresap ke dalam daging ayam terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.

#4: Akhir sekali, bila ayam sudah nampak berwarna cantik bolehlah diangkat dan ayam percik kelantan ala bonda siap dihidangkan.

resepi ayam masak percik kelantan bila mengikut adat mahupun budayanya adalah hidangan yang paling tinggi derajatnya dalam semua hidangan makanan dikelantan.

No comments:

Powered by Blogger.