Resepi Ayam Masak Merah Tomato Sedap
Hari ini saya nak cuba resepi ayam masak merah tomato yang sangat istimewa kerana saya dapat dari bonda mertua. resepi kali ini sedikit kelainan sebab menggunakan buah tomato menggantikan sos tomato atau tomato puree.
kelainan terletak pada rasa masam tomato dan masakan ini sangat sedap dimakan bersama acar mentah dan nasi tomato serta pasti menjadi kegemaran ramai bila dihidangkan di hari istimewa.
resepi sedap ini masa penyedianya cukup cepat hanya 40 minit sahaja. jom kita tengok resepi dibawah:
Bahan-Bahan
#1: bersihkan ayam kemudian gaul dengan kunyit dan garam selepas tu digoreng sehingga 3/4 masak
#2: kurangkan minyak dalam kuali cukup-cukup untuk menumis bahan kisar dan tumis bahan kisar dan tomato sehingga naik bau dan wangi
#3: kemudian tambahkan sos cili, sos tiram, garam, gula, dan serbuk perasa. selepas tu tambahkan dengan 1/2 cawan air dan biarkan sehingga sos mendidih
#4: masukan ayam yang sudah digoreng tadi dan bawang hiris. kemudian kacau sehingga kuah berkurang atau biarkan berkuah sedikit bila suka berkuah.
#5: akhir sekali, bila dah masak angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas.
itulah resepi ayam masak merah tomato yang bisa bonda cuba dirumah dan sampai jumpa di artikel seterusnya ya.
kelainan terletak pada rasa masam tomato dan masakan ini sangat sedap dimakan bersama acar mentah dan nasi tomato serta pasti menjadi kegemaran ramai bila dihidangkan di hari istimewa.
Resepi Ayam Masak Merah Tomato
resepi sedap ini masa penyedianya cukup cepat hanya 40 minit sahaja. jom kita tengok resepi dibawah:
Bahan-Bahan
- 3/4 ekor ayam (saiz kecil) - dipotong saiz sesuai
- 3 biji tomato ranum - dikisar dengan 1/2 cawan air
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besaqr sos tiram
- 4 senduk penuh cili kering + bawang putih + bawang besar - blender
- 4 sudu kecil gula pasir
- 1 biji bawang besar - hiris kasar
- 1/2 cawan air
- garam secukup rasa
- serbuk perasa secukup rasa
Cara Penyediaan
#1: bersihkan ayam kemudian gaul dengan kunyit dan garam selepas tu digoreng sehingga 3/4 masak
#2: kurangkan minyak dalam kuali cukup-cukup untuk menumis bahan kisar dan tumis bahan kisar dan tomato sehingga naik bau dan wangi
#3: kemudian tambahkan sos cili, sos tiram, garam, gula, dan serbuk perasa. selepas tu tambahkan dengan 1/2 cawan air dan biarkan sehingga sos mendidih
#4: masukan ayam yang sudah digoreng tadi dan bawang hiris. kemudian kacau sehingga kuah berkurang atau biarkan berkuah sedikit bila suka berkuah.
#5: akhir sekali, bila dah masak angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas.
itulah resepi ayam masak merah tomato yang bisa bonda cuba dirumah dan sampai jumpa di artikel seterusnya ya.
No comments: